Skip to main content

Fakta om Parvovirus og smitteveje

Parvovirus en DNA-virus, der giver akut tarmbetændelse hos hund. Virus er yderst smitsomt. Parvovirus opformeres i tarmen og udskilles i hundens afføring. Viruspartiklerne er hårdføre og kan overleve i op til 6 måneder i omgivelserne. Dette er sandsynligvis årsagen til at de fleste hunde smittes efter kontakt med kontamineret jord. Smitten optages gennem munden.

Symptomer

De første tegn på sygdom starter 4-14 dage efter hunden er blevet smittet. De første tegn på sygdom er nedstemthed, appetittab og feber. Efter yderligere et par dage vil man se:

  • Opkast (ofte voldsom)
  • Diarré, der ofte er blod tilblandet
  • Feber
  • Dehydrering, der i værste fald kan fører til chok
  • Nedsat modstandskraft over for andre sygdomme
  • Infektionen er specielt alvorlig for hvalpe samt gamle immunsvækkede hunde, der kan risikere at dø af sygdommen.

Hos helt spæde hvalpe kan sygdommen desuden ramme hjertet. Hvalpen vil så få åndenød, hurtig puls og blege slimhinder, hvilket kan lede til pludseligt dø.

Diagnose

Ved Dyrlægen kan man ved mistanke om parvovirus ud fra symptomerne, undersøgeafføring for forekomst af parvoviruspartikler ved hjælp af en test.

Behandling

Der findes ingen behandling, der dræber parvovirus partiklerne. Behandlingen er derfor en understøttende behandling rettende sig mod hundens symptomer. En vigtig del af terapien er væskebehandling, da en dehydreret og meget medtaget hund er i risiko for at gå i chok. Andre tiltag kan være: blodtransfusion, interferoner; stoppende midler, parenteralt fødeindtag ( maven får ro) og tiltider antibiotika for at forhindre fremvækst af sygdomsfremkaldende bakterier i tarmkanalen under sygdommen.

Forebyggelse

Parvovirus kan forebygges gennem vaccination. Hvis tæven er vaccineret vil hendes hvalpe desuden være delvist beskyttet gennem modermælken.

Prognose

Prognosen er god for voksne hunde, der får den rigtige behandling. Hvalpe er derimod i større risiko for at dø af sygdommen. Hvis hvalpens hjerte også er påvirket af sygdommen, er prognosen decideret dårlig, hvalpen er i stor risiko for at dø.

Vaccination mod parvovirus indgår i vores standard vaccinationsprogram og er efter indgivelse gyldig i tre år.

Hvis din hund er regelmæssigt vaccineret efter anbefalingerne, er risikoen for, at den bliver syg meget lille end hvis den ikke er vaccineret.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt din hunds vaccination er opdateret og den normalt kommer til vaccination hos os, anbefaler vi, at du ringer til os på Skørping Dyreklinik 25777274

Leave a Reply